سوسک ها چه حشراتی هستند؟
در گذشته ، سوسری ها (سوسک ها) ، به همراه دو راسته موریانه ها و شیخک ها، در یک راسته بزرگ به نام Dictyoptera طبقه بندی می شدند، اما حال حاضر هر یک از این گروه ها ، به عنوان یک راسته در نظر گرفته می شوند. سوسری ها حشراتی بیضی شکل با بدنی تخت هستند که بخش زیادی از سر آن ها در زیر پرونوتوم مخفی است و از بالا دیده نمی شود. این حشرات با سرعت بسیار زیادی حرکت می کنند و هر سه جفت پای آن ها از نوع دونده ( cursorii) است. بدن سوسری ها یک تا چند بندی است. شاخک در این حشرات بلند و مویی شکل است. در بیشتر گونه ها بال وجود دارد اما در برخی گونه ها این بال ها به خصوص بال جلو کوتاه تر شده است. در خیلی از گونه ها بال های جنس ماده کوتاه تر از بال جنس نر است و در عده محدودی از آن ها سوسری ماده بی بال هستند.
سوسک یا سوسری
جنس نر و ماده سوسری ها را با استفاده از خصوصیات انتهایی بدن، به راحتی می توان از هم تشخیص داد. در جنس نر، در انتهای بدن چهار زائده وجود دارد که دو زائده کناری سرسی و دو زائده میانی استایلی( Styli) هستند. زائده استایلی مخصوص حشرات نر است و در زمان جفتگیری از آن استفاده می نمایند. بنابراین این اندام در حشرات ماده وجود ندارد و ماده ها فقط دارای دو سرسی در انتهای بدن هستند.
حشرات سوسری بالغ عمر بسیار طولانی دارند که ممکن است تا 4 سال نیز عمر کنند. این حشرات برای جلب جنس مخالف از ترشحات فرومونی خود استفاده می کنند. تخم ها در بیشتر گونه ها در داخل یک کپسول تخم ( Ootheca) گذاشته می شوند . این کپسول ممکن است در محیط رها شود و یا تا زمان بارور شدن به صورت متصل به انتهای شکم حشره باقی بماند. در برخی از سوسری ها کپسول تخم تا زمان تفریخ در داخل بدن در محلی به نام رحم (Uterus) نگهداری می شود. حتی گونه های جنس Diploptera از این راسته زنده زا هستند.
سوسری ها اغلب گرمادوست هستند و در منازل بیشتر در لوله های فاضلاب ، آشپزخانه، انبار، زباله های در حال فساد و بخصوص در محل هایی مانند نانوایی ها، رستوران و کافه ها فعالیت دارند و معمولاً در محل فعالیت خود، بوی بسیار نامطبوع و زننده ای ایجاد می کنند. این حشرات قطعات دهانی جونده دارند و به جز گونه های جنس Cryptocerus، سایر گونه ها همه چیزخوار ( Omnivorous) هستند و تقریبا از هر نوع ماده غذایی با منشأ گیاهی و جانوری تغذیه می کنند.
گونه های جنس Cryptocerus چوبخوار هستند و توانایی هضم سلولز موجود در چوب را دارند. البته این توانایی، به دلیل حضور فعالیت گروهی از باکتری ها به نام آغازیان همزیست در بدن این حشرات می باشد. شباهت این موجودات همزیست با میکروارگانیسم های فعال در بدن موریانه ها به حدی است که برخی از محققان علت خویشاوندی و شباهت سوسری با موریانه ها را به این دلیل مطرح می کنند. تا کنون هیچ گونه ای که ناقل بیماری باشد از این راسته گزارش نشده است ولی باید در نظر داشت که از لحاظ بهداشتی بسیار حائز اهمیت هستند از این جهت که این حشرات به دلیل فعالیت در نقاط آلوده ای از جمله فاضلاب ها و یا بین زباله ها اغلب میکروب ها را با پاهای خود حمل می کنند و در اثر تماس با سطوح یا مواد غذایی باعث انتقال آلودگی شده و مواد غذایی آلوده به آن ها اغلب قابل استفاده نیستند. البته ممکن است این حشرات برخی از عوامل بیماری زای میکروبی را به صورت مکانیکی منتقل کنند.
حضور سوسری ها (سوسک ) در محل های زندگی انسان بسیار ناخوشایند است و برای انسان بسیار آزاردهنده می باشد. این حشرات قادرند بدون غذا تا یک ماه و بدون هوا تا 45 دقیقه زنده بمانند. نشان داده شده است که این حشرات به اشعه های مضر تا 15 برابر نسبت به انسان مقاوم تر هستند. دلیل این مقاومت نحوه تقسیم سلولی این حشرات است. شدید ترین اثر اشعه ها در زمان تقسیم سلول ها ایجاد می شود. در سوسری ها تقسیم سلول ها فقط در زمان پوست اندازی صورت می گیرد. بنابراین زمانی که این حشرات برای یک مدت کوتاه در معرض اشعه مضر قرار می گیرند ، تنها سوسک هایی تحت تأثیر قرار می گیرند که در حالت پوست اندازی باشند. این حشرات قادرند به مدت نیم ساعت در زیر آب زنده بمانند. این خصوصیات سوسری ها را به یکی از موفق ترین موجودات ساکن در زمین تبدیل کرده است .
اگر شما در تهران و یا مناطق اطراف آن به سر می برید و گونه های متفاوت سوسک ها به خانه شما هجوم آورده اند شرکت نگین دشت با مجوز رسمی از معاونت امور بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ارائه خدمات زیست محیطی و درمان تخصصی از بین بردن ، ریشه کنی و نابودی سوسک ها با سموم خارجی و ژل سوسک کش نگین دشت (گریز) در خدمت شما می باشد.