چه قدر باید نگران تب کریمه کنگو باشیم؟
اما تب کریمه کنگو چیست؟ نگرانی از این بیماری در ایران چه اندازه شدید است که ممکن است قاتلی برای پنهان کردن راز قتل از آن استفاده کند؟
اواخر اردیبهشت گذشته و در پی مرگ دو نفر در مشهد، وزارت بهداشت و درمان ایران به مردم هشدار داد که از خرید دام بدون تائید دامپزشکی "به طور جدی خودداری کنند."یکی از این دو نفر کارگر کشتارگاهی بود که به تب کریمه کنگو مبتلا شده بود و دیگری نیز دانشجوی پزشکی بود که قصد مداوای آن کارگر بیمار را داشت.
در آن مقطع از قول محمد مهدی گویا، رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفته شد که در سراسر ایران سیزده نفر به تب کریمه کنگو دچار شدهاند.
به گزارش خبرآنلاین تعداد مبتلایان هم اکنون به بیست و پنج نفر رسیده است.
البته در هفتههای اخیر اخبار ضد و نقیضی درباره شیوع این بیماری در کشور منتشر شده است.خبرگزاری مهر نوشت که تب کریمه کنگو "به دلیل اهمال در اطلاعرسانی" به تهران نیز رسیده است و حال دو نفر از شهروندان تهرانی مبتلا به آن وخیم است.
شیوع این بیماری در تهران شایعه است و بیمارانی که در تهران هستند، از شهرهای دیگر و به منظور تشخیص و درمان به تهران منتقل شدهاند.
تب کریمه کنگو یک بیماری ویروسی است که عمدتا از طریق حشرات انگلی و تماس با حیوان آلوده در هنگام کشتار به انسان انتقال مییابد و می تواند باعث مرگ تا پنجاه درصد از مبتلایان شود.
شیوع این بیماری با گرم شدن هوا بالا میرود. سال گذشته نیز در آستانه تابستان ۴۷ نفر در ایران به تب کریمه کنگو دچار شدند که ۳۸ نفر از آنان بهبود یافتند.
سالانه به طور متوسط بین ۳۰ تا ۱۲۰ نفر در ایران به این بیماری مبتلا میشوند.
پیشگیری بهتر از درمان
تب کریمه کنگو نخستین بار در ۱۹۴۴ در کریمه اوکراین با عنوان "تب خونریزی دهنده" شناسایی شد، سپس در ۱۹۵۶ روشن شد که با ویروسی مشابه در کنگو یکسان است و از آن پس به عنوان کریمه کنگو خوانده شد.گستره شیوع آن از هند و خاورمیانه تا اروپای شرقی و آفریقا میرسد.
این بیماری با علائمی چون تب، سردرد، خستگی و درد عضلانی و استفراغ آغاز میشود، سپس پس از چند روز لکههای خون زیرپوستی آشکار میشوند.اختلال در انعقاد خون باعث میتواند باعث شود که بیمار به دلیل خونریزی ریه و عفونت جان خود را از دست بدهد.درمان قطعی برای تب کریمه کنگو وجود ندارد و مداوای بیمار از طریق کنترل عوارض، نظیر محدود کردن خونریزی زیرپوستی انجام میگیرد.با وجود این که درمان این بیماری دشوار است، پیشگیری از آن ساده است.پزشکان میگویند بهترین راه پیشگیری اطمینان از بهداشتی بودن گوشت مصرفی است.
به این منظور دامها میبایست یک هفته قرنطینه شوند و همچنین گوشت آنان پس از کشتار در سردخانه نگهداری شود.که "شیوه کشتار سنتی" مهمترین عامل تشدید کننده شیوع این بیماری است. اگر کشتار دام در کشتارگاه صنعتی انجام شود و گوشت آن مطابق قواعد حداقل ۲۴ ساعت در سردخانه نگهداری شود ویروس عملا از بین میرود و خطری در کار نخواهد بود.
محسن دستور، رییس سازمان دامپزشکی ایران، از مردم خواسته است که گوشت قرمز را تنها از فروشگاههای مورد تایید این سازمان تهیه کنند.
آقای دستور به خبرگزاری ایرنا گفته است که شیوع تب کریمه کنگو در ایران "نگرانکننده نیست".از آنجا که تماس مستقیم با خون و ترشحات دام میتواند باعث انتقال ویروس شود، بیشترین موارد ابتلا به تب کریمه کنگو در میان کارکنان کشتارگاهها و قصابها دیده میشود.
محمد زینلی، کارشناس بیماریهای مشترک دام و انسان در وزارت بهداشت ایران، به خبرگزاری ایرنا گفته است که "بیش از ۹۰ درصد موارد ابتلا به تب کریمه کنگو" در ایران ناشی از کشتار دام آلوده هستند.یکی از دلایل آلودگی دامهای ایرانی به این ویروس، قاچاق دام ارزان قیمت از افغانستان به ایران است.
سعید سلطانی سروستانی، مدیر اتحادیه دامداران ایران، به خبرگزاری مهر گفته است که قاچاق دام یکی از دلایل بروز تب کریمه کنگو در ایران است.به اعتقاد کارشناسان به رغم نگرانکننده نبودن شیوع کریمه کنگو در ایران رعایت نکات بهداشتی در خصوص گوشت قرمز لازم است.