سبد خرید خالی می باشد

سوسک فرش

در این مقاله سعی کرده ایم با بررسی شکل ظاهری و مشخصات فیزیکی سوسک های فرش و قالی (بید فرش و قالی) بالغ و لاروهای آن ها ، رژیم غذایی، چرخه زندگی و تولید مثل سوسک های فرش شما را تا حد امکان با این حشره آشنا کنیم سپس علائم آلودگی محیط به این سوسک ها را به شما آموزش داده و در پایان روش های پیشگیری از ورود این سوسک ها و روش های مبارزه و ریشه کنی آن ها را خدمت شما عزیزان ارائه نماییم.

anthrenus verbasci سوسک فرش

شناخت و کنترل سوسک فرش

نام علمی Anthrenus Verbasci

خانواده Dermestidae

 شکل ظاهری سوسک فرش و قالی:

گونه های متنوعی از دسته سوسک فرش وجود دارد که از شایع ترین آن ها Variegated Carpet beetle می باشد ولی از لحاظ رفتاری و شباهت ظاهری تقریباً اکثر گونه های این خانواده به هم شباهت دارند.

طول بدن : طول بدن بیشتر گونه های سوسک های فرش بین 1 تا 4 میلی متر در بالغ ها می باشد.

شکل بدن: سوسک های فرش دارای بدنی بیضی شکل هستند.

رنگ : گونه های مختلف سوسک های فرش را از طریق رنگ های مختلف بدنشان از جمله سیاه - سفید و زرد با نقش و لکه های رنگی بر روی سطح بدنشان می توان شناسایی نمود. برخی از گونه های سوسک های فرش به رنگ نارنجی هم دیده می شوند.

تخم سوسک فرش : تخم سوسک فرش به رنگ سفید و شفاف با اندازه 1 تا 0/5 میلی متر است که به سختی قابل دیدن می باشد.

لارو حشره: لارو سوسک فرش عموماً به رنگ قهوه ای روشن تا سیاه رنگ با پوشش متراکم از مو و پرز می باشد. آن ها قادر به حرکت می باشند. زایده ای طلایی رنگ متمایز  نشانه ای از توسعه و رشد آن ها می باشد. اصولاً سوسک های فرش از سوسک های بالغ بزرگتر بوده و اندازه ای در حدود 2/5 سانتی متر داشته و قبل از تبدیل شدن به حشره بالغ چندین بار پوست اندازی می کنند. حشرات بالغ ها کمتر از 0/5 سانتی متر طول و دارای رنگ های متنوع می باشند در هر مرحله از پوست اندازی رنگ لارو سوسک فرش و میزان کرک و پرز موجود روی سطح بدنشان تفاوت دارد به همین دلیل برخی لاروها روشن و برخی کاملا تیره به نظر می آیند.

anthrenus verbasci negindasht

 چگونه از وجود سوسک فرش (بید فرش) در منزل مطلع شویم؟

رژیم غذایی سوسک های فرش از الیاف و منسوجاتی مانند پارچه (پروتین کراتین الیاف) می باشد در صورت ورود لاروهای سوسک فرش به محیط داخل منزل در قسمت های درزها و شکاف های منزل از جمله چهارچوب درب و کمدها و قرنیز دیوارها مستقر شده و  شروع به تغذیه و رشد و تکثیر می نمایند. سوسک فرش بالغ از درزها و شکاف ها و از در و پنجره ها وارد می شوند و در نزدیک ترین منبع تغذیه برای لارو خود تخم ریزی می نماید که عموما این منبع از جنس پارچه و الیافی مانند فرش ها، مبلمان، لباس، پشتی ، رختخواب و ... می باشد تا لاروها بتوانند به راحتی تغذیه داشته باشند و به این صورت اکثر وسایل الیافی را آلوده می نمایند و در صورت عدم اقدام به ریشه کنی و مبارزه با سوسک های فرش، به صورت مداوم از وسایل الیافی مانند فرش و لباس تغذیه می کنند و چرخه زندگی فعالیت خود را خواهند داشت و پس از مدتی بخش وسیعی از وسایل منزل را آلودگی در بر می گیرد و می تواند به آن ها خسارت سنگینی وارد نماید.

مواجه شدن با بید فرش و قالی در بین وسایل منزل قطعاً امری ناراحت کننده است به این دلیل که این حشرات قادراند آسیب و خسارت سنگینی را به وسایل منزل وارد نمایند از جمله سوراخ شدگی لباس، رختخواب، پارچه مبلمان، فرش و ... بنابراین در صورت مواجه شدن با کارشناسان شرکت سمپاشی نگین دشت تماس بگیرید تا راه حل های لازم جهت اقدامات پیشگیرانه را جهت سمپاشی سوسک فرش به شما ارائه دهند.

bedbug1روش های مبارزه و سمپاشی سوسک فرش

کارشناسان  نگین دشت به صورت کامل جهت ریشه کنی و مبارزه با سوسک های فرش آموزش های لازم را دیده اند و با ارائه یک برنامه منحصر به فرد جهت ریشه کنی سوسک فرش به شما روش های مدون و کاربردی را جهت مبارزه ارائه می دهند.

از طرفی کارشناسان روش های بهسازی محیط را در حین سمپاشی به شما به طور کامل آموزش می دهند.

خطرات وجود سوسک فرش و قالی و مبل در منازل تا چه حد جدی است؟

anthrenus verbasci شفیره سوسک فرشبیشترین آسیب و خسارتی که  لاروهای سوسک های فرش در منازل  وارد می کنند به اقلامی مانند فیبرهای طبیعی نظیر پشم، ابریشم، پر، حشرات مرده و چرم و ... می باشد که این حشرات در حالت لارو به خاطر وجود پرزهای زبر روی سطح بدنشان، پوست شما را نیز تحریک می کنند و برخی افراد بدنشان به این لاروها واکنش شدید نشان داده و گاهی با گزش ساس و سایر حشرات مکنده اشتباه می گیرند.

سوسک های فرش پس از بلوغ دیگر مانند لارو ها از الیاف تغذیه نمی کنند و تنها از گرده های گیاهان و گل ها تغذیه می نمایند. حشرات بالغ سوسک های فرش به عنوان حشرات مزاحمی به شمار می آیند که به سمت نور جذب می شوند اگر چه مشاهدۀ حشرات بالغ نشان دهندۀ وجود لارو و تخم سوسک های فرش نیز می باشد و از طرفی لزوم سمپاشی و مبارزه را به شما یادآوری می کند تا بتوانید از خسارت های وارد شده توسط سوسک های فرش پیشگیری نمایید.

 نشانه هایی از وجود آلودگی بید فرش:

وجود نشانه‌های زیر می‌تواند به وجود آلودگی بید فرش اشاره کند:

1. حضور بید فرش: مشاهده مستقیم بید فرش‌ها در محل زندگی شما یک نشانه واضح از وجود آلودگی است. بید فرش‌ها اغلب به شکل کرمک‌های کوچک و قهوه‌ای رنگ با روی بالهای راه راه مشاهده می‌شوند.

2. خرابی پارچه و فرش: بید فرش‌ها از الیاف پارچه و فرش تغذیه می‌کنند و آنها را تخریب می‌کنند. اگر پارچه‌ها یا فرش‌ها در نقاطی خراب شده و سوراخ دارند، این ممکن است نشانه وجود بید فرش باشد.

3. تل مو و خاکستر بر روی فرش: بید فرش‌ها پشم حیوانات، تل مو و سایر مواد آلی را مصرف می‌کنند. اگر بر روی فرش‌ها تل مو، خاکستر یا موادی شبیه به تل مو دیده می‌شود، این نشانه‌ای از فعالیت بید فرش می‌باشد.

4. پوست های مرده: بید فرش‌ها در طول چرخه زندگی خود پوست خود را ترک می‌کنند و در نزدیکی محل زندگی خود پراکنده می‌شوند. پوست‌های خارج شده در نقاطی مانند لبه‌های فرش‌ها، کناره‌های پارچه و در نزدیکی آنها قابل مشاهده است.

5. علائم حساسیت : آلرژی به پوست بید فرش یا ذرات آلرژنی که توسط آنها تولید می‌شود، ممکن است باعث قرمزی و تحریک پوست در افراد حساس شود. اگر این علائم بدون دلیل مشخصی ظاهر شده و مرتبط با حضور بید فرش است.

6. بوی نامطبوع: وجود بوی نامطبوع و ناخوشایند می‌تواند نشانه‌ای از وجود بید فرش باشد. بید فرش‌ها می‌توانند بویی تند و نامطبوع ایجاد کنند که معمولاً از تخم بید فرش‌ها و باقیمانده‌های آلی تولید می‌شود.

7. نشانه‌های فضایی: بید فرش‌ها اغلب در نقاط مخفی و کم نور زندگی می‌کنند. بنابراین، ممکن است در نقاط مانند پشت فرش‌ها، زیر مبلمان، در کناره‌های کتابخانه‌ها و زیر آجرهای پوشش داده‌شده باشند. اگر این مناطق را بررسی کنید و علائم فعالیت بید فرش مانند تل مو، پوست خارج شده یا حضور بید فرش‌ها را مشاهده کنید، احتمالاً آلودگی بید فرش وجود دارد.

در صورت مشاهده هر یک از این نشانه‌ها، ممکن است نیاز به اقدامات کنترل آفات و مبارزه با حشرات داشته باشید. بهتر است با کارشناس سمپاشی نگین دشت تماس بگیرید تا روش‌های مناسب برای مدیریت آلودگی بید فرش در محیط شما را مشخص کنیم.

سوسک فرش

 شناسایی سوسک فرش بالغ

حشرات بالغ بیشتر در هنگام پرواز جذب نور می شوند بنابراین ممکن است سوسک فرش بالغ را در محل هایی با نور بیشتر مانند اطراف پنجره و لامپ ها قابل مشاهده نماییم .

لارو ها بیشتر بر روی سطوح حرکت کرده و از الیاف تغذیه نموده تا اینکه بعد از مدتی سوراخ هایی را روی سطح الیاف ایجاد می کنند که این در حالتی است که شدت آلودگی بسیار بالا می باشد.

لارو ها چند بار پوست اندازی می کنند تا به حشرات بالغ تبدیل شوند که در محل ایجاد خسارت می توان برخی اوقات پوسته های ان ها را مشاهده کرد.

اندازه و رنگ سوسک های فرش با توجه به نوع الیافی که تغذیه کرده اند و گونه های مختلفشان تا حدودی متفاوت می باشد.

تفاوت سوسک فرش با بید

سوسک فرش و بید هر دو نوع حشرات کوچکی هستند که معمولاً در محیط‌های خانگی وجود دارند و ممکن است به مزاحمت و ایجاد آزار برای انسان‌ها بپردازند. این دو حشره اغلب با هم اشتباه گرفته می‌شوند، اما در واقع تفاوت‌هایی در مورد شکل ظاهری و عادات زندگی آن‌ها وجود دارد.

1. شکل ظاهری: این حشره کوچک دارای بدن گرد و کوتاه است. بدن آن با رنگ‌های متنوعی مانند سیاه، سفید و قهوه‌ای پوشیده شده است. بالهای آن مانند کفشدوزک روی هم نشسته است.

2. عادات زندگی سوسک فرش: Anthrenus verbasci ترجیح می‌دهد در محیط‌های  مرطوب و تاریک فعالیت کند. لاروها و کرم‌های آن تغذیه خود را از پرزها، پر و موهای حیوانات و دیگر مواد آلی استفاده میکنند. آن‌ها می‌توانند در لباس‌ها، فرش‌ها، موکت‌ها، پارچه‌ها و مواد آلی دیگر زندگی کنند و باعث آسیب دیدگی آن‌ها می‌شوند.

1. شکل ظاهری بید: Clothes Moth (Tineola bisselliella)این حشره کوچک دارای بدن باریک و بیضی است. رنگ بال‌های آن عمدتاً سفید و طوسی می‌باشد.

2. عادات زندگی بید: Clothes Moth نیز در محیط‌های تاریک و رطوبتی فعالیت می‌کند. لاروها و شفاهاش تغذیه خود را از الیاف پارچه‌ها، پوشاک، البسه و مواد آلی مشابه می‌گیرند. آن‌ها به طور خاص به الیاف طبیعی مانند پشم، ابریشم و پنبه علاقه دارند. عمدتاً در اتاق‌های لباس، به ویژه در داخل کمدهای لباس، Clothes Moth فعالیت می‌کند. زمانی که تخم‌های این حشره در لباس‌ها یا در محیط ذخیره سازی قرار می‌گیرند، لاروها بعداً خارج می‌شوند و به کرم شفاف تبدیل می‌شوند. در این مرحله، لاروها با خوردن الیاف پارچه‌ها و پوشاک زنده می‌مانند و به آنها آسیب می‌زنند.

معمولاً بید در محیط‌های تاریک و بدون تهویه فعالیت می‌کند، کمدهای لباس با لباس‌های بیشتر و کثیف می‌توانند مکان مناسبی برای تخم‌گذاری و توسعه این حشرات باشند. بنابراین، در نگهداری و نظافت منظم از لباس‌ها و محیط‌های ذخیره‌سازی آنها، می‌توانید از حملات Clothes Moth بید جلوگیری کنید.

The difference between carpet beetles and willow beetles 

 روش های پیشگیری از ورود سوسک فرش به منزل

لیه درزها و شکاف های منزل بخصوص زیر فرش ها و زیر قسمتی از مبلمان که قابل حرکت نیست به صورت کامل باید جاروبرقی کشیده شود.

قسمتی از فرش ها که که در قسمت هایی مانند زیر مبلمان و کمدهای بزرگ قرار دارد گاهاً با جابجا کردن و چک کردن فرش ها، باید از سالم بودن آن ها اطمینان حاصل کنیم.

در پایان هر فصل وکیوم و بسته بندی لباس ها را چک کرده و در صورت امکان آن ها را تعویض نمایید.

]پس از خرید گیاهان قبل از ورود به خانه  باید کاملاً بازرسی شوند.

در صورتی که تراکمی از فضای سبز در محیط اطراف منزل شما وجود دارد تا حد امکان اصول بهسازی محیط را رعایت نموده تا از ورود حشرات از محیط خارج به داخل پیشگیری شود مثلا با استفاده از نصب توری برای پنجره ها و یا درزگیر مناسب دور درب و پنجره ها از ورودشان به منزل جلوگیری کنیم.

چرخه زندگی و تولید مثل سوسک های فرش

چرخه زندگی سوسک‌های فرش شامل چهار مرحله اصلی است: تخم ریزی، لاروی، پوپا و حشره بالغ. در ادامه، هر یک از این مراحل را بیشتر بررسی می‌کنیم:

1. تخم ریزی: سوسک فرش ماده تخم‌ها را در محیط قرار می‌دهد. این محیط عموماً شامل فرش، پوشاک، گلیم و غیره است. تخم‌ها به طور طبیعی در شکاف‌ها، دور قرنیزها و در نزدیکی منابع غذایی قرار می‌گیرند.

2. لاروی: پس از حدود 10 تا 20 روز، تخم‌ها به لاروها تبدیل می‌شوند. لاروها شبیه کرمک‌های کوچک هستند و در دستگاه‌های پنهان و مخفی زندگی می‌کنند. طول مدت لاروی بستگی به شرایط محیطی مانند دما و میزان غذا دارد و معمولاً بین 9 تا 15 ماه می‌تواند به طول بیانجامد.

3. پوپا: پس از مدتی به عنوان لارو، سوسک‌های فرش به مرحله پوپا وارد می‌شوند. در این مرحله، آنها درون یک پوسته سخت قرار می‌گیرند و تبدیل به پوپا می‌شوند. پوپا نیمه‌تراکم‌تر از لارو است و به طور کلی دوره پوپایی بین 5 تا 24 روز طول می‌کشد.

4. حشره بالغ: پس از اتمام مرحله پوپا، سوسک‌های فرش به مرحله حشره بالغ یا آدولسنت می‌رسند. در این مرحله، آنها از داخل پوسته خارج می‌شوند و بال‌ها و الباقی بدن را تکمیل می‌کنند. 

چرخه زندگی حشره سوسک های فرش با توجه به شرایط محیطی ( آب و هوا، رطوبت ، تغذیه) بین 1 تا 3 سال است. تحقیقات نشان داده که درجه حرارت تأثیر زیادی بر رشد لاروها داشته ولی رطوبت اثر کمتری را بر رشد لاروها خواهد داشت. لاروهای سوسک فرش در بهار و اوایل تابستان از تخم در می آیند و در اطراف الیاف شروع به تغذیه می کنند.

سوسک های فرش بالغ در اواخر تابستان ظاهر شده  و قابلیت پرواز دارند و تنها از گرده و نشاسته گیاهان تغذیه می کنند و در این مرحله فقط تخم ریزی می نمایند. عمر سوسک های فرش بالغ حدود دو هفته می باشد که در طی این دوره کوتاه جفتگیری کرده و چرخه جدید هم تشکیل می دهند. تعداد تخم سوسک های فرش بین 25 تا 100 تخم  بوده که از آن ها حفاظت می کنند و در عرض 2 هفته تخم ها به لارو تبدیل می شوند و سپس لاروها در شرایط مختلف رطوبتی و دمایی بالغ می شوند تبدیل لاروها به حشرات بالغ با توجه به شرایط مساعد آب و هوایی و تغذیه حدود یکسال زمان می برد که تنها منبع تغذیه لاروها برای بقای آن ها و تبدیل شدن آن ها به حشرات بالغ تغذیه از الیاف می باشد.

 عادات غذایی سوسک های فرش

حشره سوسک فرش بالغ فقط از بذر و شهد و شیره گیاهان و گل ها تغذیه می کنند و این در حالی است که لاروها فقط از مواد حیوانی، گیاهی از جمله مو، نمد و پشم، خز و پر، چرم و ابریشم و ... تغذیه می نمایند.

carpet beetle سوسک فرش سمپاشی نگین دشت

محل زندگی سوسک های فرش 

سوسک‌های فرش اغلب در محیط‌های مرطوب و گرم زندگی می‌کنند. این حشرات به طور معمول در محل‌هایی که فرش و موکت وجود دارد، مانند منازل، هتل‌ها، دفاتر و مراکز تجاری، کتابخانه‌ها، موزه‌ها، و غیره پیدا می‌شوند. آن‌ها عمدتاً در میان فرش‌ها، برگ‌های گیاهی، البسه‌های پشمی، وسایل چرمی، کتاب‌ها، و غیره پنهان می‌شوند. همچنین غذای این حشرات از جمله پوست حیوانات، پر، کرک، الیاف، بافت‌های گیاهی و دیگر باقیمانده‌های گیاهی است.

مقالات مرتبط:


 
منبع مقاله: شرکت نگین دشت
طبق ماده 12 فصل سوم قانون جرائم رایانه هرگونه کپی برداری ممنوع بوده و پیگرد قانونی دارد!
logo sampashi

مشاوره رایگان

021-88330133


تمام نقاط تهران و کرج

درباره شرکت نگین دشت

شرکت مهندسی نگین دشت با بیش از 30 سال تجربه به صورت تخصصی در زمینه خدمات سمپاشی حشرات، طعمه گذاری انواع موش و مبارزه با آفات خانگی و صنعتی مانند، سوسک، ساس، پشه، موریانه، کنه، مورچه، کک، موش و... با افتخار در خدمت هموطنان عزیزمان می‌باشد.

در ارتباط باشید:

logo-samandehi