سمپاشی مایت (Mite)
کنه مایت یا هیره خونخوار (مایت عنکبوتی Bird mites) عموماً داخل لانه کبوتر از خون گرم پرنده و فضولات کبوتر تغذیه نموده و از این طریق به محل سکونت انسان انتقال می یابد و در حال حاضر به دلیل افزایش مشکل بی رویه ازدیاد کبوترهای وحشی و عدم کنترل جمعیت آن ها در کلان شهرها، گزارشاتی مبنی بر انتقال آفات از طریق کبوترها به ویژه آفت مایت در داخل منازل به شدت افزایش پیدا کرده است. از آنجا که این حشرات سلامت افراد را در معرض خطر قرار می دهند، در این مقاله به صورت کامل راجع به مشخصات فیزیکی و ظاهری مایت ها، منبع تغذیه، چرخه زندگی و تنوع رده بندی انواع مایت و هیره ها خدمت شما توضیح داده شده است. علت اهمیت پزشکی و بهداشتی وجود مایت در منزل، علائم آلوده بودن محیط به مایت ، خطرات و بیماری هایی که مایت برای انسان به همراه دارد از مطالبی است که در این مقاله خدمت شما عزیزان شرح داده شده است و در پایان اقدامات پیشگیرانه، روش های مبارزه و ریشه کنی با این گونه از کنه ها را خدمت شما ارائه داده ایم.
مایت ها با وجود نگین دشت دیگر قدرتمند نیستند.
شکل ظاهری مایت
اندازه مایت :
کنه مایت گونه های بسیار متنوعی دارند که بیشتر گونه ها اندازه ای کمتر از 1 میلی متر طول دارند.
بدن مایت:
مایت ها مانند دیگر گونه های عنکبوتیان بدن دو قسمتی شامل بالا تنه و شکم دارند.
پاهای مایت:
حشره مایت دارای هشت پا و بدن گرد می باشد.
مایت همانند سایر کنه ها جزء بندپایان کوچکی می باشد که متعلق به زیر طبقۀ Acari و معروف به Acarina از کلاس Arachnida بوده که علم مطالعۀ آن ها به علم مایت شناسی معروف است.
معرفی انواع مختلف مایت
1. مایت پرندگان (Bird Mites)
مایت کبوتر (مایت پرندگان) کمتر از یک میلی متر طول دارد. افزایش جمعیت مایت پرندگان بسیار مخرب و خطرناک می باشد. مایت پرندگان به طور طبیعی در لانه پرندگانی مانند مرغ، گنجشک ، سار یا کبوتر چاهی یافت می شود. مایت پرندگان شرایط محیطی گرم و مرطوب را جهت زندگی ترجیح می دهد و بیشترین فعالیت خود را در بهار و اوایل تابستان دارد. مایت انگل اصلی پرندگان محسوب می شود اما می تواند به انسان نیز حمله ور شود و روی پوست افراد ایجاد گزش و خارش کند و از خون گرم انسان تغذیه کرده و باعث انتقال بیماری های خطرناک از جمله بیماری گال یا جرب و یا انتقال شوک آنافلاکسی به انسان شود.
2. مایت چیگر (Chigger Mites)
مایت چیگر بسیار کوچک و رنگ آن مایل به قرمز است که فقط در مرحله لارو به انسان و سایر حیوانات ، به ویژه جوندگان حمله می کند. مایت ها در طبیعت یافت می شوند و کوهنوردان و افرادی که در طبیعت کمپ می زنند بیشتر مورد حمله این حشرات قرار می گیرند.
هنگامی که لارو مایت چیگر بر روی پوست ایجاد گزش می کند باعث ایجاد بثورات شدید پوستی می شود که اگر بیش از حد محل گزش خراشیده و خارانده شود، منجر به ایجاد عفونت ثانویه پوستی درمحل گزش خواهد شد .
3. مایت گرد و غبار (Dust Mites)
مایت بالغ (شبیه به گرد و غبار ) حدود 500 میکرون طول دارد ، در مراحل قبل از بلوغ حتی کوچکتر نیز می باشند و آنها را فقط با استفاده ازمیکروسکوپ می توان دید. این گونه از مایت ها در مکان هایی که تهویه محل مشکل دارد و محیط رطوبت بالایی دارد رشد و تکثیر بیشتری می یابند و گسترش آن ها می تواند مشکلات آلرژیکی شدیدی(شوک آنافلاکسی) را برای انسان ایجاد نماید.
مایت گرد و غبار در تشک ما از بقایای پوست مرده افراد تغذیه می کند از یک گِرَم پوست ریخته شده از بدن هر فرد ، هزاران مایت می تواند تغذیه نماید.
4. مایت گال یا جرب (Scabies Mite)
مایت گال جز خطرناک ترین انگل انسانی به حساب می آید. گال نوعی بیماری پوستی است که توسط حشره مایت Scabies Mite ایجاد می شود. این آفت میکروسکوپی در لایه سطحی پوست انسان فرو رفته و تخمگذاری می کنند. البته این امکان وجود دارد که سایر گونه ها مایت نیز بیماری را انتقال دهند.
در افراد مبتلا به گال جوش های بسیار ریز در محل گزش روی سطح پوست ایجاد می شود و افراد خارش پوستی شدیدی را تجربه می کنند که در هنگام شب این خارش ها افزایش می یابد. مایت گال اغلب قسمت هایی مانند مچ دست ، آرنج، زیر بغل، نوک سینه، کمر، خط کمربند، باسن و بین انگشتان را مورد هجوم قرار می دهد. کودکان خردسال علاوه بر این نقاط در قسمت های بالای گردن، کف دست و پا نیز مورد هجوم مایت قرار می گیرند. خاراندن مکرر بثورات گال می تواند زخم های پوستی در محل گزش ایجاد کند که ممکن است به عفونت های باکتریایی و میکروبی منجر شود.
5. مایت مبلمان (Furniture Mite)
این گونه مایت در تودوزی ، درز و شکاف تشک مبلمان و مکان های مرطوب و جاهایی که تهویه مناسب ندارد به راحتی تکثیر پیدا می کند.
6. مایت شبدر (Clover Mites)
مایت شبدرحشرات کوچک و قرمز رنگی هستند که از خون تغذیه نمی کند بلکه از شیره گیاهان تغذیه می کند و از طریق درز و شکاف پنچره و درب ساختمان این کنه وارد منزل ما می شود.
7. مایت عنکبوتی (Spider Mites)
بیش از 1000 گونه از مایت عنکبوتی وجود دارد، اما ویژگی های مشترک این مایت ها دراندازه بسیار کوچک آنها است. مایت عنکبوتی با استفاده از زائده های دهانی خود باعث سوراخ شدن برگهای گیاه و مکش مایعات درون سلولی گیاه می شود. تغذیه طولانی مدت و سنگین از گیاه توسط کنه های عنکبوتی باعث زردی برگ ها و ریزش زودرس برگ ها شده و گیاه تحت تنش به سرعت خشک می شود. تا زمانی که جمعیت کنه های عنکبوتی کنترل نشود و مبارزه با آن ها صورت نگیرد ، رشد گیاه دچار توقف شده و به صورت کامل گیاه از بین خواهد رفت.
روش سمپاشی و مبارزه با مایت (کنه)
مایت ها با توجه به گونه ای که دارند داخل محل سکونت انسان یا محوطه بیرون از ساختمان مانند حیاط مستقر می شوند. مایت های شبدر اغلب از کوچکترین درز و شکافی وارد منازل می شوند. وجود فضای سبز از جمله چمن ، درختان و گل ها یکی دیگر از عوامل اصلی جذب مایت های شبدر می باشد .
گونه مایت گرد و غبار در اکثر منازل می تواند وجود داشته باشد ولی نیاز به سمپاشی نداشته و در برخی موارد فقط برای فرد ایجاد ناراحتی های آلرژیکی می نماید که افراد باید تنها از طریق پزشک متخصص آلرژیک درمان شوند، این در حالی است که گونه های دیگر مایت ها مانند chiggers ، rodent ،bird ( مایت کنه ای، جونده و پرندگان) از طریق اتصال به میزبان مورد نظر خود تغذیه می کنند که در مناطق شهری اکثراً مایت کبوتر (هیره کبوتر) وارد منازل شده و میزبان اصلی خود یعنی انسان، حیوانات خانگی و کبوتر را مورد هجوم قرار می دهد.
مراحل سمپاشی مایت نگین دشت
مراحل سمپاشی مایت نگین دشت
1. بازرسی از منزل و محیط اطراف
زمانی که مایت به منزل شما حمله ور شده و تصمیم به ریشه کنی و پاکسازی منزل خود گرفته اید، متخصصین شرکت سمپاشی نگین دشت در رفع مشکل شما در اسرع وقت اقدام خواهند کرد. مایت حشره بسیار خطرناک و خونخوار می باشد که در درزها و شکاف های منزل پنهان شده و پیدا کردن این حشره کار بسیار سختی می باشد متخصصین حرفه ای برای مشاهده دقیق شواهد، آموزش های لازم را دیده و در اولین بازدید از محل شما بخصوص محل هایی شامل تخت، مبلمان، فرش، پرده و لباس ها و ... همچنین شکاف و درز موجود در دیوار و سایر وسایل و از همه مهمتر سقف های کاذب، تشک خوشخواب و ... میزان آلودگی را بررسی می کنند. بررسی محل آلوده به مایت از محیط داخل منزل شروع شده و سپس جهت بهسازی محیط و پیشگیری از ورود مجدد مایت به منزل محیط اطراف را نیز بازرسی می نمایند.
2. اجرای عملیات سمپاشی مایت (هیره)
پس از اتمام بازرسی و ارزیابی وضعیت آلودگی محل، کارشناسان بهترین برنامه، شیوه درمان و ریشه کنی را بر اساس میزان آلودگی به شما توصیه می کنند. شرکت سمپاشی نگین دشت با استفاده از سموم مطابق با استانداردهای لازم تحت تأیید وزارت بهداشت و روش های نوین اقدام به سمپاشی مایت نموده و در این روش ها با هدف از بین بردن تخم و لارو حشرات اقدام به سمپاشی می نمایند. قابل ذکر است با روش ارائه شده تخم و لارو حشرات نیز ریشه کن شده و تخم مایت دیگر به بلوغ نرسیده و از طرفی نیاز به سمپاشی مجدد نخواهید داشت.
3. نظارت و پشتیبانی
ریشه کنی و مبارزه با حشره مایت بسیار سخت و دشوار است اما متخصصین شرکت نگین دشت با پیگیری مداوم پس از انجام سمپاشی مایت تا ریشه کنی کامل مایت شما را پشتیبانی می کنند و بهترین راهکار را برای پیشگیری و حفاظت از محل سکونت در مقابل ورود مجدد این حشره موذی به شما ارائه می دهند.
خطر وجود مایت (جرب) تا چه اندازه جدی است؟
مایت دسته ای گسترده از آفات و حشرات خونخوار و مکنده بوده که گونه هایی متفاوتی داشته و آسیب هایی بهداشتی جدی را برای انسان و حیوانات به وجود می آورد و بسته به گونه های متفاوت از مواد غذایی انبار شده و یا خون گرم میزبان تغذیه می نمایند، برخی از مایت ها مکنده و خونخوار بوده و ایجاد گزش روی پوست نموده که گزش آن بسیار کوچک است و عموماً دردناک بوده و باعث تحریکات پوستی شده و گاها به شکل جوش های بسیار ریز روی سطح پوست مشاهده می شود، از طرفی خارش پوستی ناشی از مایت ها منجر به عفونت های شدید پوستی در انسان می شود . مایت های گرد و غبار شایع ترین عامل آلرژیک تنفسی می باشد و در برخی افراد حملات آسمی شدید را ایجاد می نمایند.
آیا مایت کبوتری برای سلامت انسان خطرناک است؟
برخی از گونه مایت ها پارازیت و انگل به شمار آمده و خطرناک می باشند. برخی دیگر از مایت ها به دستگاه تنفسی هجوم می برند و برخی مانند مایت های چیگر chiggers بیماری های خطرناکی را به انسان انتقال می دهند. مایت هایی که انگل هستند به سمت میزبان حمله کرده و از خون انسان یا سایر میزبان ها تغذیه می کنند و آلرژیک پوستی شدیدی را در افراد ایجاد می نمایند. کنه مایت پرنده برای پرندگان از جمله مرغ و کبوتر بسیار خطرناک است و مایت عنکبوتی برای محصولات کشاورزی بسیار مخرب می باشد.
درمان مایت گال
عزیزانی که مبتلا به مایت گال شده اند پیشنهاد می شود سریعا به یکی از مراکز تخصصی پوست مانند بیمارستان رازی (بیمارستان فوق تخصصی پوست) مراجعه کنند تا با انجام نمونه های پوست، اقدامات لازم جهت درمان این مشکل به عمل آید.
علائم آلودگی محیط به مایت کبوتری
علائم آلودگی محیط به مایت کبوتری
علایم وجود مایت ها در منزل به نوع گونه آن بستگی دارد:
اکثر گونه های مایت به دلیل اندازه بسیار کوچکشان به صورت واضح قابل مشاهده نیستند اگر چه تا حدی می توان حرکت آنها را بر روی سطوح تیره رنگ شناسایی کرد.
برخی از گونه ها مانند مایت گیاهی از گیاهان و چوب مرده درختان تغذیه می کنند. به عنوان مثال مایت عنکبوتی از شیره گیاهان تغذیه کرده و تولید الیاف ابریشمی می کند و گاهاً باعث تغییر رنگ در گیاه و افتادن برگ گیاهان می شود، از این دسته به مایت شبدر نیز می توان اشاره کرد که به دلیل رنگ قرمزی که دارد به راحتی قابل شناسایی می باشد.
هیره و مایت گردو خاک، یکی از عوامل اصلی ایجاد حساسیت و آلرژی در انسان هستند. حساسیت ایجاد شده توسط مایت گرد و خاک، باعث بروز آسم، آبریزش بینی، ریزش اشک از چشم، عطسه، مشکلات تنفسی و التهاب پوستی میشود.
محل زندگی مایت گرد و غبار عموماً در داخل فرش، موکت، مبلمان، کارتون و تختخواب و سایر وسایل داخل منزل می باشد. زیرا در این محیط ها بیشترین بقایای خشک شده پوست انسان یافت میشود. مایت گرد و غبار همواره پوست اندازی میکنند، در نتیجه پوست آنها که وزن بسیار سبکی هم دارد میتواند در فضای اتاق معلق گردد. سپس در قدم بعدی میتواند وارد ریههای انسان شده و باعث ایجاد مشکلات تنفسی از جمله آسم و آلرژیک ریه گردد. همچنین مدفوع این موجودات نیز میتواند برای پوست انسان حساسیت زا بوده و باعث التهاب شود.
چگونه از شر مایت ها خلاص شویم
در زمان هجوم مایت ها به محل سکونت شما ، اکیداً توصیه می کنیم با یک شرکت حرفه ای کنترل آفات، ترجیحاً یکی از شرکت های دارای مجوز از معاونت بهداشت و درمان مانند شرکت سمپاشی نگین دشت فورا تماس بگیرید و از مشاوره کارشناسان بهره مند شوید.
بعید است که خود درمانی در محل آلوده به مایت، موفقیت آمیز باشد. اگر دانش دقیق شناخت، درمان و کنترل مایت ها وجود نداشته باشد، درمان ناموفق رخ خواهد داد. یک متخصص آموزش دیده با تخصص فنی و دسترسی به طیف وسیعی از محصولات و تجهیزات حرفه ای مبارزه با آفات، با استفاده از سموم مجاز و امکانات حرفه ای که در دسترس عموم نیست، اقدامان لازم جهت ریشه کنی را انجام می دهند.
کارشناسان شرکت سمپاشی نگین دشت جهت سمپاشی و ریشه کنی مایت و سایر حشرات ، خدمات لازم را به شما ارائه می دهند. پس از بازرسی محل با توجه به شدت آلودگی منزل و حشره مورد نظر یک برنامه منحصر به فرد با استفاده از سموم مایت کش قوی و خارجی را به شما پیشنهاد می دهند.
تغذیه و گزش مایت
برخی از مایت ها شکارچی بوده و حتی از گونه های دیگر مایت ها نیز تغذیه می نمایند. برخی از گونه ها از گیاهان فاسد و مرده تغذیه می نمایند با این حال برخی به آفت های کشاورزی تبدیل شده و از گیاهان زنده تغذیه می کنند و در نهایت برخی از مایت ها فقط خونخوار هستند.
چرخه زندگی مایت کبوتر
تخم - لارو - نمف - حشره بالغ
مایت ها هم در آب و هم در خشکی زندگی می کنند. بیشتر گونه های مایت ها مضر هستند و در طبیعت، انگل به شمار می آیند.
مایت کبوتری (کنه عنکبوتی)
مایت پرنده در طیف گسترده ای از پرندگان اهلی و وحشی از جمله طیور، کبوتر وحشی، سار، گنجشک و قمری زندگی می کند.
- این مایت ها معمولاً در طول زندگی خود روی پرندگان یا در لانه پرندگان باقی می مانند.
- تخمهای مایت در لانه یا روی پر پرنده گذاشته میشوند.
- آنها طی دو تا سه روز قادراند از تخم بیرون آمده و در صورت حضور پرندگان، بالغ ها درحدود پنج روز بعد دیده می شوند.
مایت های پرندگان نیز می توانند به طور تصادفی از طریق پرندگان خانگی مانند طوطی یا قناری نیز وارد خانه شوند.
اگر پرنده ای از لانه بیفتد و بمیرد یا لانه خراب و معدوم شود، مایت های پرنده جهت تغذیه به دنبال میزبان دیگری می گردند.
- مایت ها ممکن است برای جستجوی غذا وارد منازل شوند و این مورد زمانی اتفاق می افتد که لانه پرنده روی بنای ساختمان قرار گرفته است.
- مایت های پرندگان بیشتر در تابستان فعال هستند.
- مایت پرنده می تواند انسان ها را در هنگام جستجوی میزبان نیش بزنند.
- مایت ماکیان میتواند حدود چند هفته بدون غذا زنده بماند.
- بدون تغذیه از خون پرنده یا انسان ، بعد از مدتی خواهند مرد ولی قادراند تا مدت ها بدون تغذیه زنده بمانند.
تنوع و رده بندی مایت:
تنوع و رده بندی مایت:
مایت پرندگان در بدن کبوتران و پرندگان وحشی زندگی می کند.بسیاری از مواقع زمانی که کبوترها وارد درز انقطاع ساختمان شده و لانه گذاری می کنند از طریق سقف های کاذب ساختمان مایت پرندگان وارد محل سکونت می شود که به شدت برای انسان خطرناک می باشد که در بسیاری از مواقع همانند یک نقطه متحرک سفید یا شیری رنگ بر روی صفحه موبایل یا تلوزیون و مبلمان قابل مشاهده یا در حال حرکت می باشد. شکل آن ها به اندازه یک نقطه و به رنگ خاکستری مایل به سیاه و دارای چندین دست و پای ریز هستند. در نگاه اول مانند عنکبوت ریز می باشند.
مایت ها متنوع ترین و موفق ترین گروه در میان حشرات به شمار می آیند. آن ها به دلیل اندازۀ بسیار کوچک ( در حد میلی متر، میکروسکوپی و شوره سر) خود تا حد زیادی تشخیص سخت و دشواری دارند. بسیاری از آن ها به صورت آزادانه در خاک و آب زندگی می کنند ولی تعداد زیادی به عنوان انگل گیاهان و حیوانات بوده و از قارچ و کپک ها تغذیه می کنند. 48200 گونه مایت تا کنون تخمین زده شده است.
✅ اهمیت پزشکی و بهداشتی و سمپاشی مایت:
مایت باعث انتقال انواع بیماری های خطرناکی نظیر تب یونجه، آسم، اگزما، و تشدید بیماری درماتیت آتوبیک atopic dermatitis می شوند.
مایت معمولاً در مکان های گرم و مرطوب بخصوص در تختخواب و اتاق خواب شما مستقر شده و در اثر استنشاق مایت ها توسط انسان ، آنتی ژن ها، واکنش آلرژیکی و حساسیت شدیدی را در انسان ایجاد می کنند و از طرفی مایت های گرد و غبار منجر به آلرژی نسبت به گرد و غبار خواهد شد. آلرژی که مایت های موجود در گرد و خاک خانه ایجاد میکنند، باعث بروز آسم، آبریزش بینی، ریزش اشک از چشم، عطسه، مشکلات تنفسی و التهاب پوستی میشود.
مانند بسیاری از درمان های بیماری آلرژیکی، قبل از اقدام به درمان این بیماری بایستی در درجه اول منزل شما را از شر مایت ها پاکسازی نمود .
رعایت بهداشت فردی برای جلوگیری از آلودگی مایت بسیار لازم و ضروری است. شستشوی مرتب لحاف و پتوها با آب گرم راه حل مؤثری می باشد. مصرف آنتی هیستامین نظیر سیتریزین، تلفست باعث کاهش حساسیت های آلرژیک خواهد شد. از آن جا که تشخیص این آفت نیاز به تخصص و دانش مربوط به حشره شناسی دارد شما عزیزان در صورت ایجاد هر گونه حساسیت آلرژیکی با کارشناسان ما تماس بگیرید و از خدمات سمپاشی مایت شرکت نگین دشت و همچنین فروش سم تخصصی مایت استفاده کنید.
فیلم آموزش شناخت و سمپاشی مایت کبوتری
فیلم آموزش شناخت و سمپاشی مایت کبوتری
بیشتر بدانید: